(Klumme Nyhedsavisen 2007)
Sig julen nærmer, og inden længe skal anden i ovnen, kartoflerne brunes og risalamanden gerne ende med at smage af andet end en klump ris med fløde. Er din madmor til årets højtidstraktement en kvinde på over tres, og oven i købet en fra landet, kan du med rette slikke dig om munden. Sandsynligheden for en vellykket julemiddag med efterfølgende hjemmelavede lækkerier er nemlig høj. Er du derimod inviteret til en julefest hvor køkkenholdet er af yngre årgange (dem under 50 år), bør du muligvis være beredt på lidt og hvert. Hører du til de allermest penible, gør du muligvis også klogt i, at have nogle ekstra forsyninger i bagagerummet såfremt brændt gås, mangel på kirsebærsovs eller pulverbearnaise som nødløsning er mere end du kan rumme på denne aften.
Forklaringen på frygtscenariet er ganske velbegrundet. Mange af nutidens voksne ved nemlig ikke, hvordan man laver mad, og er derfor mest af alt statister i deres dyre samtalekøkkener, hvor de sjældent snitter, skræller og panerer og oftere åbner og opvarmer. Og når man ikke ved, hvordan man gør, kan meget, let gå grueligt galt. Hvordan får stegen sprøde svær? Må grønlangkålen opvarmes? Hvordan får man essens ud af de hårde mandler? Og hvilken side skal rødvinsglasset stå på? Forventningerne er høje, det er kun juleaften en gang om året. Intet bør overlades til tilfældighederne. Man skal, og man bør gøre det selv, og kun på den rigtige måde. Selveste juleaften, bør ingen jo nøjes. De hurtige og vanlige nødløsninger er på denne højhellige aften sat ude af spil. Den lokale pizzamand er rejst på juleferie, de smarte takeaways lukket og kroen kun for forudbestilte gæster.
At få serveret det perfekte traditionsbunde måltid er taget for givet i de flestes juleforventninger. Men der er ingen garanti for succes. For hvor man tidligere kunne have en vis forvisning om, at netop denne del af seancen var så godt som sikret, af en kyndig og oplært husmoder, er denne del af julefesten i dag under indflydelse af ret så markante og usikre variabler, som fx kokke uden kundskab. Kogekunst, husholdningsråd og erfaring med mandelessens er for stadig flere yngre generationer en by i Rusland. Og derfor må man erkende at der er store muligheder for meget varierede succesrater. For når de færreste ved, hvordan man laver mad og man modsat mormor ikke længere har opskriften i fingrene, stegetemperaturen i hukommelsen og indlærte vaner og års erfaring at trække på, kan det være mere end nødvendigt med hotline til en kyndig husmoderservice.
Naturligvis kan de julesultne gæster sætte deres lid til, at de yngre værter kan søge kompensation for deres manglende kogefærdigheder på nettet eller at et smart koncept har udbragt hele herligheden fiks, færdigt og lækkert. flotte table cookbooks. Men kan man nu også være sikker på, at der på de mange siders smukke og overdådige billeder af det perfekte julemad også er ladt spalteplads tilbage til det rent praktiske. For når der kun er tyve minutter til de ”sultne” gæsterne kommer væltende ind med alle deres forventninger, er gode råd dyre. Det er nu der er brug for god vejledning og opskrifter der virker. Hvorfor fik man det aldrig lært, hvorfor er det at kunne ernære sig selv på kyndig vis, selv en juleaften en underprioriteret størrelse både i skoler og hjem? Panikken bredder sig nemt, og bare fordi man kan læse og slå op på nettet, er der jo ingen garanti mod trykfejl eller fejlhåndtering. Et ekstra nul på den ene deciliter fløde der skal i sovsen kan jo let få fatale følger for smagen. Og når det nu ikke er kundskab og erfaring der præger billedet, er det jo ikke sikkert den sunde fornuft når at redde en fra fiasko.
Fortvivl dog ikke, udviklingen er nemlig ved at vende og det er blevet moderne at kunne lave mad fra bunden med rigtige råvarer. Så hvis du er heldig, skal netop du til julefest hos en af tidens trendy hobby-kokke med stor passion for faget. Madentusiaster der allerede inden den store prøvelse, har øvet sig på aftenskole, lært at koge fond og dermed kan diske op med en ovenud fantastisk julemiddag, der ikke bare smager godt som mormors, men måske oven i købet sprænger alle rammer for delikatesse ved en kyndig og lækker tilberedning, krydret med rette mængder af nyrevet kanel, appelsin og vanilje fra Polynesien. Og nej, der skal ikke først fedtstof på panden, kun sukker og fugtige små kartofler for at få lækre vellykkede brunede kartofler.