Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Salget af kokosnødder er eksploderet de seneste år, og flere kokos-eksporterende lande melder om mangel på kokosnødder. Kokosvand, kokosmælk, kokosolie og kokossukker er blandt de populære produkter. Kokospalmen og kokosnødden har meget at byde på, når det handler om jagten på den ultimative sundhed og skønhed. Kokosnødden kan nemlig sagtens kategoriseres som superfood og har i det seneste år givet de ellers så populære Goji-bær, Granatæbler og Acai-bær kamp til stregen, når det handler om det ultimative sundhedsprodukt. Et produkt som helst skal være “rent”, økologisk og 100% naturligt.

Er du klar til endnu et år med fokus på sundhed? Og hvis, er du så også nået dertil, at der gerne må komme flere velsmagende og sunde produkter på hylderne i de danske supermarkedet? Så glæd dig og læs videre. Her kommer, hvad du kan vente i løbet af den nærmeste fremtid.

Kokosvand et sundt alternativ til at slukke tørsten med. God smag, få kalorier og masser af mineraler og vitaminer. Kokosvand er det hippeste, hippe pt. Og kokosvandet er netop nu  ved at ramme de danske detailkæder. Men du skal skynde dig, for efterspørgslen på verdensmarkedet er stor. I følge Time´s (New Nutritions busines direktør Julian Mellentin) er kokoksvand den mest voksende drikkekategori i verden, og overgår selv energidrikkens eksplosive vækstkurver.

NB! Kokosvand og kokosmælk er ikke det samme. Kokosvand tappes fra de helt unge kokosnødder. Kokosvand indeholder ingen fedt og kun meget få kalorier (primært naturligt sukker) og indeholder derudover flere mineraler som magnesium, natrium, fosfor og kalsium.  Kokosvand er mere hydrerende end kildevand, og er derfor et oplagt alternativ  til traditionelle “energidrikke”, som til gengæld ikke er sunde og naturlige.

Alene i 2011 steg salget af kokosvand i USA og Europa til mere end det dobbelte (265 millioner dollars) Og den indonesiske regerning beretter, at salget af kokosvand steg med 400% i første kvartal af 2012 sammenlignet med 2011. Adskillige koksnødde-producerede land melder om mangel på kokosnødder, og da prisen på kokosnødder stadig ikke er god for de små lokale farmere, frygter man mangel på kokosnødder i fremtiden, såfremt kokosvandet popularitet og kokos-hypen fortsætter.

Og det er ikke kun det sunde kokosvand der pt. får forbrugerens opmærksomhed. Også kokosolie og kokossukker er “hippe”  og eftertragtede produkter i en tid med kæmpe fokus på sundheden og madens positive egnskaber. Kokosolien er et oplagt alternativ til smør. Den bruges ofte til bagning blandt vegetarer og så har den en lækker smag af kokos. Diverse studier fastslår endvidere, at folk der indtager meget kokosolie har en lavere risiko for hjertekarsygdomme og samtidig er kokosolie en af de få kilder til laurinsyre som hjælper immunforsvaret med at bekæmpe viriusinfektioner.

Kokosolien er også en populær ingrediens i kosmetik industrien, hvor den bruges i dyre rynke-cremer, sæbe og shampoo og til læbestifter fx.

Kokossukker (coconut sugar) er en sukker produceret af saften fra afskårne blomsterknopper af kokospalme. Kokossukker er i årtusinder blevet brugt som traditionelt sødemiddel i Syd- og Sydøstasien. Kokossukker har et højt indhold af mineraler og er en rig kilde til kalium, magnesium, zink og jern og indeholder vitamin B1, B2, B3 og B6. Kokossukker er ofte brugt af diabetikere som sukkererstatning

– Filippinerne  er verdens største producent af kokosnødder, dernæst kommer Indonesien, Indien, Brasilien, Sri Lanka og Thailand.

– Rundt regnet 250 virksomheder verden rundt producere koskosvand i en eller anden form

Kilder:

– The Coconut Craze. Times December 17. 2012

– Wikipedia – Coconut