Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Mad er moderne, og selvom de fleste ofte i idealet forsøger at vige uden om for at spare på pengene, såvel som kalorierne, synes virkeligheden at vise noget andet.

Interessen for god mad bare stiger i takt med kreativiteten, den gode smag og de mange og spændende fødevaretiltag som dukker op. Street Food, Kombucha, Drive through, Home delivery, Grow it your self, Vegetarisk hakke-”kød”, Andelshøns, Kogræsserlaug eller Fredagsslik fra England. Det kunne også være mandagsabonnement på juicekur, hvis man gerne vil have ekstra plads i maven.

Efterhånden er det kun fantasien der sætter grænser for, hvordan man kan forestille sig fremtidens fødevarescene i 2025 eller 2050?  Aldrig har der været flere muligheder. Og falder hverken ambitionerne eller kreativiteten har vi bestemt meget at glæde os til i tiden som kommer.

Tænk sig, hvis jeg inden længe kan hente min yoghurt, creme fraiche og minimælk nede på gården i Strands fremfor, at den skal via de store mejerier, pakkecentraler, centrallagre, butikker og andre tunge og dyre systemer. Tænk sig, når jeg uden besvær kan høste mine svampe i haven året rundt, og at der også her ude på landet bliver lækker og cool take away. Tænk sig, når jeg forhåbentlig snart kan få abonnement på søndagsmorgenbrød fra en rigtig bager, som laver brød der smager, og en drone stille og roligt har droppet det af foran min dør søndag morgen.

Jo vist, tegner der sig muligheder for en rigtig spændende fødevarefremtid på den lange bane. Men hvad på den korte bane? Hvad byder 2018 på, når det handler om nyheder i forhold til mad?

Her seks skarpe bud fra en fremtidsforsker. Seks skarpe bud, som er nøje udvalgt. Husk fremtiden skaber vi selv, så selvfølgelig skal fremtiden være bedre. GODT NYTÅR!

  1. VEGGI-”KØD”

De kalder det kød, selvom det intet har med kød at gøre. Men til gengæld smager det efterhånden rigtig godt, fordi nogen har gjort sig umage med at fremstille det. Vegetabilsk baserede fødevareprodukter som er tænkt som substitut for kød. Der forskes meget i dette felt, og man er i USA tæt på at have fundet en måde at skabe kødsmag på ved hjælp af plantemateriale. Men om det nogensinde bliver nøjagtigt som rigtigt kød, kan man tvivle på. Men behøves det nødvendigvis også blive nøjagtigt som kød? Måske noget der bare minder om, kan blive endnu bedre?

Faktisk ville det måske tjene kategorien af vegetabilsk ”kød” og vegetabilsk ”mælk” bedst, hvis de så sig selv som noget andet, – noget nyt og helt sig selv, fremfor at ville være en efterligning?

Meget tyder på vi kommer til at spise lidt mindre kød i året der kommer. Men jeg tror ikke på, at vi ikke også spiser kød i fremtiden.

Motivationen for de vegetariske alternativer er nedbringelse af CO2 for klimaets skyld, dyrevelfærden og de gode intentioner, som har det med at smitte. Dernæst er sundheden også vigtig. Mange føler sig bedre tilpas, hvis de spiser mindre kød.

Flexitar-tendensen har været på vej længe, men gennembruddet kom i år og vil for alvor få medvind i 2018, hvor det nye grønne hakke-”kød” vil ramme køledisken. Og tendensen stopper næppe her. Det grønne køkken kommer kun til at fylde mere.

  1. ABONNEMENTSORDNINGER

Tid er en knap ressource. Madlavning tager tid, nøjagtig som indkøb og rengøring. Gode ideer er også en knap ressource, mange har slet ikke nogen, og laver derfor den samme mad igen og igen. Dette bliver dog for kedeligt for moderne forbrugere der er forkælede med nyheder, gode oplevelser og convenience. Derfor er diverse abonnementsordninger på mad, og hvad der ellers kan spises og drikkes, noget der kommer meget mere af. Årstiderne har længe været førende med et grønt, sund og økologisk sortiment. Dog et sortiment der pga. prisen og dets snævre målrettede grønne fokus ikke appellerer til alle. Men med stadig flere nye typer af abonnementer, som har andet på programmet end sundhed og øko, tør jeg godt forudsige store succeser, hvad end abonnementet byder på; julemad til hele festen, en måneds slankemad, frisk kød fra slagteren, en komplet børnefødselsdag for piger på 6 år, kontorkage til torsdag eller ingredienser til hverdagsmaden.

  1. OPGRADERING TIL VERSION 2018

Der er klassikere vi alle kender og alle har elsket engang. Ta´ fx Snickers, P-tærter, Kinderægget eller den franske hotdog bare for at starte et sted. Klassiske fødevarer som har ramt rigtigt engang, og derfor stadig lever godt. Men, hånden på hjertet. Bedre smager en p-tærte så heller ikke, med den alt for lave kakaoprocent i chokoladen, og det alt for meget – alt for søde sukker. Det samme gælder sådan set Kinderægget, Snickers og så mange andre varer. Og tænk sig, hvis alle pølser i franske hotdogs smagte lige så godt som dem, man kan købe på Fru Møllers Mølleri, og at brødet var et surdejsbrød, som rent faktisk smagte og mættede?

Derfor, skal disse brands og kategorier også leve i fremtiden og blive til andet og mere end blot billigt discount. Er det tid til en opgradering. Tid til at skrue op for ambitionerne og ned på de uheldige ingredienserne og få fjernet de værste e-numre og hældt lidt mere kvalitet, god samvittighed og 2018 madkvalitet ud over hele herligheden.

  1. NYE FORMATER

Moderne mennesker snacker. Altså spiser de ikke bare store solide måltider af fine tallerkener med kniv og gaffel. Nej, de hapser, snacker og spiser mens de kører i bil, cykler, steener facebook, og holder møde. Derfor skal fremtidens mad gerne tilpasses denne livsstil. Det er jo svært at fortære en hel kylling eller 2,5 kilo ost med én hånd. Ligesom at der er for meget veggimælk i en liter, til at man kan nå at drikke den inden man er fremme med S-toget.

Derfor, fremtidens ost, bacon, veggi-mælk, chokolade osv. skal helst kunne fås i et passende format. Og ja nogen gange, som i rigtig tit, er formatet til en person. Men det sker faktisk også, at folk holder børnefødselsdage eller inviterer gæster, og her er det jo praktisk med en kasse sodavand med rabat og håndtag til at bære, fremfor at man skal købe 20 sodavand til 24,95 DKK.

  1. TARME MED CHARME

Tarmflora er det nye sort, de frelste øko-veganer-no-sugar-typer har talt om det længe. Men nu følger stadig flere med. Bakteriekulturen i tarmen er meget vigtigt for en sund krop, en sund forbrænding, en velfungerende hjerne og helbredet i det hele taget. Man mener i dag, at størstedelen af immunforsvaret befinder sig i tarmen. Vil du vide mere, kan du med succes læse den internationale bestseller: Tarme med charme fra 2014.

Det handler om at spise fødevarer som er gode for din tarm. Særligt præbiotiske fibre er gode for tarmfloraen. Præbiotiske fibre findes i fx. jordskokker, hvidløg, porrer, løg og asparges. Godt er også sunde bakteriekulturer, som fx findes i fermenterede grøntsager. Kambucha skulle værre en ren trylledrik for tarmen. Alt mens især sukker, slet ikke gør noget godt for tarmfloraen.

  1. FOOD TRUCKS

På årets største fødevaremesse Anuga i Køln, var der i år en udstiller som solgt food trucks. Fede, flotte, foodtrucks. Og at der nu pludselig også sælges food trucks i luksusklassen er der en helt særlig årsag til. Nemlig, at maden er blevet mobil. Ikke bare snacker folk, når de er på vej. De nyder i stigende grad også mad lavet af andre på nye og anderledes lokaliteter. Folk spiser de mærkeligste steder, hvor sulten opstår. Nøjagtigt som de mange Street food markeder Europa rundt har stor opmærksomhed og succes i disse år, ser flere og flere en god forretningsmulighed i en food trucks. Med en food truck kan publikum få den mad de ønsker på et givent sted, en festival, et julemarked eller til en byfest.

I 2018 vil der komme mange flere food trucks på vejene. Nyt vil være food trucks, der som fiskemanden får en ugentlig holdedag på torvet, hvor hele byen så kan hente burgere, god kaffe, sushi, thai takeaway eller rigtigt godt bagerbrød.

Og hvad kommer vi så til at spise mere af i 2018. Her 8 bud på konkrete varegrupper, som der kommer flere af i kurven i 2018

 

  1. Vegansk “kød”
  2. Vegansk mælkedrikke
  3. Vegetabilske proteiner fx nødder, bønner, broccoli og linser
  4. Sunde og spændende ”naturlige” sodavand
  5. Kødsnacks
  6. Fermenterede grøntsager
  7. Ostesnacks
  8. Sunde shots.

Der er bestemt meget at glæde sig til i 2018, når det handler om mad.