Hvad skal vi spise i tiden som kommer?
En journalist ringende i slutningen af 2024. Anledningen var en artikel med fokus på fødevaretrends i relation til det hun kaldte ”det ærlige køkken” tiden som kommer (hendes eget oplæg) i. Hun ville have mig til at sætte ord op fremtiden.
Nuvel, jeg vil ikke afsløre artiklens indhold på forhånd. Men med en opdateret læsning på tidens vigtigste megatrends og et kig på verdens gang, står det frem, at følgende tre megatrends kommer til at forme tidens fødevareagenda, udvalget i detail samt de ”lækkerier” og værdier der vil blive flashet på SoMe i de næste par år.
MEGATRENDS 2035
SUSTAINABLE WAYS OF BEEING
Bæredygtigheden skal optimeres hele vejen rundt og gerne gå i nul. Vi mennesker skal kunne leve inden for de planetære grænser. Bemærk! bæredygtighed er en megatrend, og ikke en modetendens, hvorfor det ikke er en størrelse som går væk lige om lidt. Heller ikke selv om flertallet mest af alt, gør alt for lidt.
Et konstant og øget fokus på bæredygtighed er en ontologisk realitet, da alternativet ikke er til at være i.
Faktisk kan man med rette stille spørgsmålstegn til, om bæredygtighed overhovedet bør kaldes en megatrend, fremfor en ontologisk nødvendighed.
GLOBAL UNCERTANCY
Stigende global usikkerhed i verden. Verdens krige og kriser giver nye prioriteter. Når verden skælver, krige raser, optimismen svinder og fremtiden ser sort ud stiger usikkerheden. Når mennesker er usikre kigger bliver de indadskuende. De bliver oftere hjemme og tyr gerne til sikre, trygge og billigere alternativer.
TECH SKEPTICISM
Øget skepsis i forhold til teknologiens negative konsekvenser. Teknologi er godt og har øget menneskers livskvalitet mangfoldigt, men teknologi er ikke kun godt. Flere spørger sig selv, hvor teknologien tilfører reel fremgang i oplevet livskvalitet – og hvor den ikke gør. Og ja, man kan fint sige “nej tak” til dårlige teknologiske løsninger.
Med disse og andre megatrends i mente følger en række væsentlige fødevaretrends mod ”det ærlige køkken” i 2035. Her følger de for mig at se tre mest interessante ud af ti. Interessante fordi både perspektiverne og udfordringerne er markante:
FOOD TRENDS TOWARD 2035
“SKEPTICISM” TOWARD ULTRAPROCESSED FOODS
Skepsis mod ultraforarbejdede fødevarer!
Hvorfor spiser vi – hvad er meningen med mad? Overlevelse, kalorier, sanselige smagsoplevelser, æstetiske glæder for øjet, livskvalitet, hverdagslykke, økonomisk vækst, BNP, bæredygtige liv?
Er der overhovedet nogle i verden som synes, at palmeolie smager godt?
COMMUNITY CONVENIENCE
Fællesskabsløsninger
Fællesspisninger for planeten, profitten og det sociale. Der er stordriftsfordele, effektiviseringsgevinster, tillid, gensidighed og masser af mening at hente i en samtænkning af mad og fællesskaber. Noget verden efterspørger.
Fællesspisninger og fælleskabsorienterede løsninger har både mange stordriftsfordelen såvel som øget madglæde og socialitet at tilbyde.
LOCAL SELFSUFFICENCY
Selvforsynende og langt mere lokale fødevaresystemer – for bæredygtigheden, ressourceforbruget, gennemskuelighed og muligheden for at leve mere hele liv.
Hvorfor ikke dyrke hvidløg, salat, jordbær, æbler, kartofler og blommer selv, sværere er det ikke og det sparer verden for en masse emballage og kørte kilometer på vejene, samt bidrager til oplevelsen af sammenhænge og meningsfuldhed.
BOOK et foredrag, hvis I vil vide mere: 30651110