Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Kan man forske i fremtiden?

Det er ikke svært at spå om fremtiden, men det er svært at få ret. Fremtidsforskning er en svær disciplin og mange vil mene, at det er en håbløs disciplin, for hvordan kan man forske i noget som ikke er, fremtiden eksisterer jo ikke!

Nej, fremtiden eksisterer ikke og derfor kan man heller ikke forske i den ud fra ”normale” videnskabelige krav. Denne begrænsning betyder dog ikke, at man ikke kan komme med et interessant og endda meget kvalificeret bud på, hvordan fremtiden muligvis kommer til at se ud.

Ved at se tilbage på historien, tage udgangspunkt i nutiden og vurdere tidens trends og tendenser får vi gode indikationer på, hvorledes fremtiden muligvis vil komme til at se ud. Det er med udgangspunkt i disse nutidige videnskabeligt funderede indikationer, at man kan give et troværdigt og realistisk bud på fremtiden. Videnskabeligt baserede fantasier om man vil. Et bud som næppe rummer hele sandheden om fremtiden, men et bud som sikkert vil komme til at ligne og være en god indikator for, hvilken vej vinden blæser. Dog er det værd at holde sig i mente, at der sagtens kan ske overraskelser, Wildcards, på vejen – overraskelser som betyder, at fremtiden blev radikal anderledes end forventet. 9/11 var et Wildcard!

Men hvis ikke man tør kigge frem, tør forestille sig hvordan fremtiden bliver, er man lost!