Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Kritiske kinesiske forbrugere betaler gerne op til 10-dobbelt pris for økologiske fødevarer. Kom med på besøg på en øko-farm uden for Shanghai.

 

Skærmbillede 2013-12-17 kl. 09.57.47Skærmbillede 2013-12-17 kl. 09.54.05 Skærmbillede 2013-12-17 kl. 09.53.46Skærmbillede 2013-12-17 kl. 09.53.17

En halv times kørsel fra Shanghais Pudong lufthavn, midt i et tidligere industrikvarter ligger Tony’s Farm. Et moderne økologisk gartneri. Området er ikke særligt smukt, ikke særlig grønt og ikke særlig naturligt.

Godt klemt inde mellem ældre industribygninger, motorveje, nyopførte villakvarterer, små frugtplantager, skæve jordlodder, lossepladser og møgbeskidte floder finder man dette super hippe og moderne bud på fremtidens urbane farm.

Et økologisk gartneri
Jeg er på vej til Tony’s Farm en dag i november, hvor smoggen hænger tyk over Shanghai. Øjnene løber i vand, halsen kradser og sigtbarheden er under 200 meter. Min kinesiske oversætter undrer sig tydeligvis over, at jeg af alle steder i Shanghai vil besøge et økologisk gartneri i en ukendt del af byen. Men med fremtiden for øje er urban organic farming ikke til at komme uden om.

Tony’s Farm er et gartneri, der som Årstiderne i Danmark blandt andet sælger økologiske grøntsager på medlemsbasis.

Hver uge modtager op mod 18.000 hustande i Shanghai en kasse med økologiske grøntsager fra Tony’s Farm. Grøntsager, de vel og mærke betaler 10 gange så meget for, som hvis de havde købt dem på et traditionelt kinesisk marked.

LÆS OGSÅ Kinamad: Hvad spiser fremtidens kineser?

En succeshistorie om en dreng fra landet
Historien om Tony´s Farm er en klassisk succeshistorie om en dreng, der rejser fra landet og ind til byen, hvor han blev  succesfuld restauratør i Shanghai, men også “længtes hjem” . “Længes hjem” til naturens barndomsland og det af få jord under neglene. Alt mens han samtidig gennem årerne kunne se bekymret til, hvordan det land og det landbrug, han er rundet af, bliver stadig mere forarmet og forurenet.

”Det mest uforglemmelige minde er billedet af min smukke hjemby, som den så ud, da jeg var barn,” siger Tony Zhang.

I 2005 fik Tony Zhang så muligheden for at realisere sin drøm og gøre sit til at sikre en bedre fødevarefremtid. Et jordlod to timer fra det centrale Shanghai kunne blive hans, hvis han var klar. Godt nok et slemt forurenet stykke jord, men til gengæld centralt placeret i forhold til en attraktiv kundegruppe. Idéen om en økologisk farm i Shanghai kunne realiseres efter europæisk forbillede.

De første fire år blev brugt på at rense jorden til en pris på 7 millioner euro. Dernæst blev der anlagt regnvandsbassiner, moderne vandrensnings-systemer og indkøbt fuldvoksne træer, som blev genplantet i håb om at skabe stemning og en fornemmelse af natur.

Rundtur på Tony’s Farm
Tony’s Farm, som er indhegnet, tager gerne mod besøgende. Mod en betaling på 20 yen får vi en guidet rundtur i super smarte vestligt inspirerede repræsentationslokaler skabt af genbrugte skibscontainere, beklædt med bambus og med mulighed for te og shopping.

Dernæst går turen til pakkeriet og til et smukt show-væksthus, som viser gartneriets mangfoldighed og flora. En lille golf-bil kører os derefter videre rundt på fint anlagte veje, der snor sig mellem jordlodder, drivhuse, vandbassiner og kinesere, der luer, plukker og stabler kassevis af  økologiske grøntsager.

Kinas svar på Whole Foods
I dag er Tony’s Farm en succes, konstant kommer der nye kunder til. Også Carrefour kom på kundelisten i 2013. Og investorerne bakker op. Siden 2010 har de skudt over 31 millioner euro i projektet.  Også den kinesiske stat skulle efter sigende have skudt penge i projektet.

Tony’s Farm har de sidste år købt land op i hele Kina og  9 divisioner fordelt i hele landet leverer i dag friske økologiske grøntsager og æg fra frilandhøns til en voksende gruppe kritiske kinesiske forbrugere. Og ambitionerne stopper ikke her, Tony Zhang vil gerne gøre hans farm  til Kinas svar på Whole foods og åbne supermarkeder på tværs af landet.