Tiden er inde til, at forholde sig til den ”NYE” virkelighed og få lavet en plan, som har kurs mod den nye verden, fremfor den gamle. En forhåbentlig bedre verden?
Men krisen er kommet for at blive, i hvert fald de næste par år, så alt mens man kæmper videre for at få en plads på toget eller holde skindet på næsen. Kan man ligeså godt vænne sig til, at krisen ikke går væk lige om lidt. Det gælder om, at se det positive i netop krisen og få vendt den til noget der kan blive en fordel på sigt. For en krise kan nemlig sagtens være begyndelsen på noget nyt. En god anledning til at få ryddet op, prioriteret og skåret ind til benet.
For med krisen kommer andre dagsordner på agendaen. Tiden er inde til, at forholde sig til den ”NYE” virkelighed og få lavet en sejlplan, som har kurs mod den nye verden, fremfor den gamle. Og forhåbentlig en bedre verden?
Ser vi på den store stigning af forbruget af lykkepiller og de mange voksende stress-problemer de sidste ti år, er det jo tydeligt, at rigdommen også har haft sin pris. Måske er krisen chancen til at gøre det endnu bedre, eller bare lidt bedre.
Og hvad er det så for nogle ”nye” dagsordner der kommer på agendaen i år 2013! Her et bud på nogle af dem!
– Kampen om velfærdskagen – Når velfærdskagen bliver mindre og flere gerne vil have et større stykke, vil der opstå en tiltrængt og skarp diskussion af velfærdsfordelingen.
– Alle skal med toget – I årtier er velfærdsstaten vokset og med den er stadig flere sluset ud af arbejdsmarkedet. Et højeffektivt arbejdsmarked, hvor der stadig bliver plads til færre og flere står uden for. Har vi økonomisk og menneskeligt råd til at fastholde et arbejdsmarked, hvor kun halvdelen af den arbejdsdygtige befolkning bidrager? Eller kunne man forestille sig et fremtidigt arbejdsmarked med plads til flere? Hvad nu hvis, det at være med og bidrage faktisk er det der gør folk allermest lykkelige?
– Hvilket fællesskab – Statsministeren sagde i sin nytårstale, at vi i fællesskab skulle stå sammen og klare os gennem krisen. Det er en rigtig god pointe. Men hvilket fællesskab refererer statsministeren til? Og hvilket fællesskab har vi overhovedet i Danmark i år 2013? Kan vi stå sammen om en fælles indsats? Er vi danskere overhovedet et fælles folk mere? Hvad har folk i Gentofte til fælles med dem i Rødding? Og har de højtuddannede overhovedet nogen respekt for dem uden uddannelse?
– Lokal fremfor global – Danmark er en del af en global verden. Det har vi været i mange år og vores størrelse taget i betragtning, kan vi sagtens være stolet af den position vi har i den globale verden. Men når krisen kradser vender man blikket ind ad og fokuserer på det nære. Det er måske ikke altid lige klogt, men en naturlig reaktion for mennesker først og fremmest at kære sig om sig og sine. Hvilket måske heller ikke er så dumt endda.
– Intensiveret konkurrence – Danmark har i mange år levet højt på at være et vestligt veluddannet land. Men stadig flere nationer verden rundt får gode uddannelser og kompetencer der ligner vores. Så i fremtiden er der mange flere om buddet på verdensmarkedet! Alt mens væksten, specielt i Asien, får lønningerne til at stige der, hvor vi rige vesterlændinge tidligere kunne får produceret vores varer billigt. Hvordan følger vi trop i konkurrencen – og på hvilke betingelser skal vi overleve i fremtiden? Hvad nu, når kineserne inden længe ikke gider at sy billige cowboybukser og producere dukkevogne til få dollars i timen? Hvordan kommer vores verden til at se ud, hvis vi pludselig skal til at betale, hvad tingene ville koster. Betale hvad det koster, hvis de fx var produceret i vores del af verden?
– Det nære liv Som nævnt vender folk blikket ind ad når krisen kradser. Derfor vil vi i år 2013 opleve et forøget fokus på det derhjemme. Et mere indadvendt liv med fokus på hjemmebag, gør det selv, relationer og hvad man ellers lige kan finde på uden det koster det store. Genbrug er cool. Og kan man alligevel ikke få et fedt arbejde, hvorfor så ikke smide tøjlerne, sige den dyre lejlighed op og blive MOR med stort M eller måske blive herre i eget hus og lave sin egen biks, og nok arbejde mere til mindre, men i stedet for indflydelse på eget liv og bruge alt den kreativitet de moderne generationer er fyldt med.
GODT NYTÅR!