Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Mad til folket – på den nemme måde

Klumme Food-Supply, August 2011

Jeg gider ikke stå og lave mad hver eneste dag. Jeg vil hellere til stranden med mine børn, arbejde en time længere eller læse dagens avis. Og tro mig, jeg er ikke den eneste der har det sådan. Stadig flere vælger madlavningen fra.

Sommeren er netop forbi, sådan føles det i hvert fald. Og med sommerens farvel, er det også farvel til sommerens mad-programmer, hvor kendisser svinger kniven under åben himmel, alt mens herlighederne øger appetitten på jordbær med fløde, bålmad og livet ikke mindst.

Hvornår lavede du sidst en smoothie i det fri og stegte fisk over bål?  Jeg nåede det desværre heller ikke denne sommer. Ville ellers gerne. Medierne fylder mig med høje ambitioner om stylet gastronomi, friske råvarer og gyldne kornmarker. Men det bliver sjældent til andet bøf, pølser og popcorn på grillen.

For hos mig, som hos så mange andre er der indimellem langt fra de overdådige lækkerier på tv til realiteterne i hverdagskøkkenet.

Faktum er nemlig, at stadig flere danskere springer over, hvor gærdet er lavest, når det gælder hverdagens madlavning. Suppe, lasagne og bagværk er sjældnere hjemmelavet.

Kunne man vælge frit, ville alle dog gerne have lækker mad og godt brød tilberedt med kærlighed og ansvarlighed til hvert eneste måltid. Men moderne mennesker gider ikke lave mad hver eneste dag. Madlavning er besværligt og kræver masser af mental energi, alt mens kundskaberne er få og tiden eftertragtet til andre gøremål.

Behov for alternative løsninger 

Derfor er der behov for alternative måltids-løsninger. Problemet er bare, at det gode alternativ ikke rigtig findes, medmindre budgettet tillader daglige restaurants besøg. Derfor klare folk sig igennem på må og få,  med underlødig fast-food, frost eller convenince, alt mens de må kigge langt efter frisklavede alternativer som abra kadabra er serveret, eller næsten serveret når sulten melder sig.

Jo vist, der findes allerede en del af sådanne gode udbydere i kongeriget. Specielt, hvis man bor i centrum af København. Men bevæger du dig for alvor uden for voldende, hvor de fleste danskere stadig bor kniber det gevaldigt med et attraktivt udbud. Landet over er der mangel på god færdiglavet mad, som er lige til at spise uden, at det koster en formue. Det er ikke så underligt, at urbaniseringen drøner derud af, hvis det kun er i metropolen der er mad at få. København er det sted i landet, hvor folk bruger mindst tid på madlavning. (Se FDB-analyse 2011)

Godt nok er der i det sidste årti landet over kommet flere udbydere af færdiglavet mad. Men alt for mange af disse ”mad-steder” kan ikke levere varen: god og sund mad og derfor kommer kunderne ikke igen.

Dårlige hygiejne, mad uden datomærkninger, sauce der trænger ind i papemballagen, alt for lidt grønt og alt for mange kulhydrater er bare nogle af problemerne. Det er simpelthen IKKE godt nok. Summa summarum alt for mange kunder er ladt tilbage med et udækket behov. Den slags burde der ikke være råd til i krisetider.

Restaurationsbranchen er som bekendt en branche præget af lykkeriddere og folk uden fag-kundskaber, hvilket ofte sætter sit præg på udbud og kvalitet. Det er ikke altid fagkundskab og god forretningssans går op i en højere enhed, hvilket nok er en del af forklaringen. Derfor er der brug for mere professionalisme i faget, brug for flere visionære og ambitiøse restauranter, folk, firmaer eller dagligvarebutikker der vil sælge god hverdagsmad, hvad end den skal serveres, leveres eller den er til at ta´med hjem.

Forklaringer og undskyldninger på udfordringen er der sikkert nok af! Folk vil ikke betale. Momsen for høj, mindstelønnen lige så. Logistikken umulig. Danskerne for kræsne, etc.?

Men tro mig, og kig på verden der ude. I fremtiden kommer folk til at lave langt mindre mad selv, i hvert fald hverdagsmad. Spørgsmålet bliver blot hvem, der for alvor vinder det “nye” marked og kommer til at sælge store del af fremtidens fødevarer. Der er behov for at tænke alternativt!