Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Flere fester og gæster – gør dig lykkelig

(Klumme Nyheds-avisen 2006)

I pinsen skal jeg til fest ikke mindre end to store af slagsen – et bryllup og en barnedåb. Hvilket privilegium at få lov til at være med til at fejre gode venners største dage, møde deres familie og venner og på den måde blive en del af deres historie.

Det er altid rart at komme til fest. Dejligt at der findes moderne mennesker der stadig gider at investere i samvær og relationer. Hvor er det godt, at de orker besværet og alt det praktiske der følger med. Invitationer, madlavning, opvask og særlige krav fra individuelle gæster. For slet ikke at tale om de store udgifter som jo ellers helt i tidens trends kunne være investeret i et designer bord, en tur til Thailand eller en lækker dobbelt carport. Helt ærligt, vi ved jo alle sammen godt, at det ofte både er sjovere, mindre besværligt og langt billigere at gå ud end selv påtage sig ansvaret og invitere med chance for brændt bearnaise eller rødvinspletter i egeparketen.

Jeg kan allerede mærke pinsens champagne i blodet og forhåbentlig se frem til lækkert mad, festlige mennesker og storslåede dage i solskin, hvor værterne har gjort det ypperste for at give sig selv, og alle vi andre en uforglemmelig dag. Og ikke at forglemme følger jo også fornøjelsen ved at blive ”tvunget” ud i indkøb af ny kjole, matchede sko og en tur til frisøren. For slet ikke at tale om den store udfordring med at finde g-a-v-e-n, – den helt store overraskelse.

Fester er en stor del af den danske kultur og for blot få årtier siden var netop traditionen for fest langt større end i dag. Der var ingen tvivl om, at invitationen dumpede ind når tante Ruth fyldt 60 eller lillesøster skulle giftes. De fleste af os, og særligt de ældste vil kunne se tilbage på masser af ”suppe, steg og is-fester”, hvor fadende gik rundt mindst tre gange og der var Liebfraumilch ad libitum og som regel en festsang eller to for meget.  Det er kun få årtier siden, at gæstfrihed var en dyd og et statussymbol på linie med nutidens mærkevaretasker og fladskærme. Det var dengang folk var så overskudsagtige, at det slet ikke var en option, at man bad gæsterne medbringe vinen eller ligge 200 dask for menuen. Det var fester af den traditionelle og forudsigelige slags. Fester som mange siden er blevet forkastet eller forhånet som konsekvens af modernitetens opbrud af traditioner og slægtskab. Men den type fester havde også sine fordele, blandt andet den, at festen i det mindste blev holdt. Fester med en god anledning til samvær, fællessang og glæde i festligt lag.

Stadig flere moderne super travle individuelle rige mennesker vælger festerne fra og bruger i stedet de sparede kuverter på en ferie til troperne, hemmelige bryllupper eller negligerer totalt at der faktisk er en anledning til fest og nogen der gerne ville med, fordi de holder af en. Alt for sjældent benyttes festlige lejligheder til at investere i de andre og fællesskabet. At gi´ den hele armen med champagne, kogekunst og havefester til den lyse morgen, hvilket jo desværre ender med at gå ud over de sociale relationer, den delte historie og ikke mindst det gode humør. Hvorfor udelukke venner og familie fra ens sorger og glæder? Hvad er det for en kærlighed der ikke skal fejres?

For på trods af mange traditioners fald,  også fest-traditionen, er fester og mærkedage stadig noget der bør fejres og markeres. Dermed ikke sagt, at fester ikke også kan og bør nytænkes i tradition, indhold og menu. At fester ikke kan udskydes til sommervarmen, vendes på hovedet eller holdes på alternativ vis – men helt at aflyse  er måske lige lovligt kedeligt – vel nærmest lidt småligt. Eller sagt med den bekymrede sociologs ord, så er fester jo en vigtig rammen om sociale relationer og eftersom det utvivlsomt er de sociale relationer der gør os lykkelige – bør man måske netop derfor  investerer i dem, frem for sig selv.