Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Nyeste trends fra verdens største øko-messe

Grønkåls-chips, raw-chocolate eller raw-rabarber-konfekt. Overtrukne græskarkerner eller hvad med fuldkornspasta af en-korn. Danske frilandsgæs, Baobab super food og veganer-venlig slik var nogle af nyhederne på Biofach 2014. En messe som i år også bød på adskillige ”nye” køkkenmaskiner til hjælp for den moderne forbruger i jagten på en sundere og ”renere” fremtidig diæt.

Op mod 42.000 mennesker fra hele verden strømmer i disse dag til Nürenberg, for at besøge verdens største messe for økologiske fødevarer, som i år kan fejre 25 års jubilæum.

IMG_4267IMG_4329IMG_4064

IMG_4130 IMG_4025IMG_4349

VOLLER EINSATS FÜR DAS BESTE 

De ideologiske paroler fylder godt på verdens største øko-messe, som nok har fokus på at sælge økologiske produkter, men som tydelig vis også er rundet af en bevægelse med et større sigte. Idealerne om en renere verden, et sundere øko-system og bedre fødevarer synes implicit hele vejen rundt. Fødevarernes ”korrekte” vej fra jord til bord, tages tydeligvis bogstaveligt.  De mange slogans taler for sig selv. Tyske BIOLAND, Tysklands svar på økologisk landsforening, lover fuld indsats for det bedste – Voller einsats für das beste.  THE SLOW FOOD MOVEMENT; vil bevare mangfoldigheden såvel som Planeten. –Vielfalt bewaren, den planet bewaren. Og emballage firmaet COLONIA2GO vil: Change our lifes and those of our children med 100% biologisk nedbrydelig emballage lavet af restproduktionen fra sukkerrørsplantagerne i Sydamerika. Årsagen er klar, et hurtigt voksende to-go marked, specielt kaffe-to-go markedet, efterspørger bæredygtige alternativer til en voksende forbrugergruppe som elsker to-go kaffe, men har det svært med koppen der skal smides ud.

SUNDT OG ”RENT”

Som de fleste nok ved, kommer de mange food trends fra undergrunden. Fra de kritiske og rebelske,  – de der gerne vil noget andet og bedre. Derfor er der også mange nyheder på Biofach, også flere end på de store messer. Og pt. peger pilen klart i retning af en sundere, bedre og ”renere” daglig diæt. Renere som i forståelsen af ”pure”. Det handler om et minimum af forarbejdning og tilsætningsstoffer og gerne ”fri for”  gluten, hvede, sukker og laktose – og naturligvis GMO, pesticider, hormoner og diverse kemi. Og såvel for veganerne og vegetarerne, som der bliver flere af, også ”fri” for alle spor af noget animalsk.

RAW FOOD

Det rå køkken – Raw food fylder meget på messen.  Ikke som raw-food henvendt til 100% raw-food fanatikere, men som raw-food til kritiske forbrugere med øget fokus på sundhed. Det handler om at imødekomme et voksende behov for sundere og renere snack som smager godt og bidrager til velbefindehed. Indimellem skal der jo være plads til det lækre og søde. Og der var mange søde, sunde og fristende alternativer at vælge imellem på årets Biofach . Der var virkelig delikat og velsmagende rå chokolade fra engelske OMBAR.  Lækre raw choko-kugler fra hollandske CHOCO DELIC. Ligesom, at tyske LUBS bød på forrygende og velsmagende raw jordbær-rabarbar kugler sødet med agave sirup. Og der var delikate chokoladeovertrukne frysetørrede bær fra LANDGARTEN,  som smagte af mere.

IMG_4256IMG_4053IMG_4396

For udestående kan det oplyses, at raw-kugler, raw-barer etc. i konsistens mest af alt minder om traditionelle havregryns-kugler. Bindemidlet er ofte kokosfedt , dadler eller lign og oftere er det traditionelle sukker udskiftet med sundere alternativer som frugtsukker, agavesirup eller kokossukker fx. Det traditionelle sukker er ikke populært for tiden. Det er tilgengæld kokos-sukkeret. Ja alt med kokos. Kokosolie, kokossukker, kokosvand og kokosmel.

BAOBAB – en afrikansk frugt

Apropos sundhed var der også flere stande som bød på produkter med udgangspunkt i pulveret fra frugter fra det afrikanske Baobab træ. Baobab pulver er tidens nye hotte super food, rig på diverse vitaminer og kostfibre, samtidig med, at det også skulle indeholde antiflammatoriske egenskaber. Tyske Baola, hvade mange lækre produkter indholdende Baobab.

IMG_4041IMG_4037IMG_4045

GRØNKÅLSCHIPS

Under raw-food temaet fandt jeg også, for mig at se, messens største og mest interessante nyhed, nemlig grønkålschips fra RAWLICIOUS. En meget lækker og crispy chips med en klar smag af grønkål, krydret med ost og cashew nuts  Samme firma havde også en lang række raw-food crackers, fx tomatpizza som smagt super og sundt.  En anden lille sjovt ting var græskarkærne-snack fra  tyske RAVELLIS, der bød på ristede og overtrukne kræskarkerner med  fx yogurt-schoko-cranberry eller cheddar cheese overtræk.

IMG_4128IMG_4243IMG_4123

”MUST HAVE” KØKKENMASKINER 2014

Også udbuddet af ”nye” køkkenmaskiner vidner om, at den moderne diæt er under forandring. Der var kæmpe blendere til smoothies, slow-juicers til vitaminrige safter, og dehydratorer til tørring af frugt og grøntsager. Alle til forbrugervenlige priser på 300-500 euro.  Der var en FRESHLIFE spiremaskine, så man selv, hjemme på køkkenbordet kan dyrke og høste friske næringsrige spirer. Eller hvad med egen melkværn, så man sikre den perfekte smag af sit bagværk samt melets centrale næringsstoffer. Forhandlerne på messen var meget glade, salget bare vokser og vokser.

ORGANIC 3.0

Biofach bød også på et interessant konferenceprogram, hvor jeg valgte at følge præsentationen af rapporten Organic 3.0. Det var en en gennemgang af tidens tendenser, set i forhold til mulighederne for den økologisk produktion. Ikke meget nyt under solen der. Men til gengæld var der efterfølgende en ganske god diskussion, hvor det blev fastslået, at innovation var nøgleordet for fremtidens økologi. Innovation af nye og bedre produktionsmetoder og ikke mindst innovation af nye bedre og mere velsmagende sunde produkter. Sidste kommentar kom fra paneldeltageren svenske Gunnar Rendgren, som slog fast, at det ikke nyttede at appellerer mere til forbrugerne i jagten på en større økologiske markedsandel. For forbrugere tænkte alt for meget i penge og personlige behov her og nu. Til gengæld skulle man appellerer til borgerne. For borgerne vil nemlig gerne have en bedre, sikrere og renere verden og ikke mindst bedre mad til deres børn.

OPSUMMERING

Nuvel der var meget mere at opleve på messen.  Afslutningsvis følger lige endnu et par nyheder som er værd at nævne. SCHROZBERGER MILCHBAUERN serverede velsmagende Rosenblomst yoghurt. MINDSWEETS bød på Buddha-bärchen, flotte vingummibamser produceret med udgangspunkt i buddhistisk virksomhedsetik og derfor fri for kunstige sødestoffer og gelatine. Og spanske SORIA NATURAL bød på økologisk te i kapsler lige til at putte i Nespresso-maskinen.

Af interessant nyt fra den danske scene var mel fra Mejnerts mølleri på Sjælland, som trods dansk klima og skrappe gødskningsregler ifølge eget udsagn sagtens kan producere god og velsmagende mel i Danmark. Og så var der Martin Daasbjerg, som med stor stolthed, entusiasme og oprigtig god gammeldags venlighed fortalte om hans produktion af økologiske ænder, og nu også  frilands gæs. Han kan godt lide gæssene og tror markedet er der. De har en stor personlighed sagde han.

For mere info om BIOFACH 2014, kontakt FOOD FUTURE Birthe Linddal

IMG_4023IMG_4337IMG_4136

 

IMG_4382IMG_4097IMG_4394