Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Moderskabet – sågar husmoderskabet er igen blevet moderne. Og hvor det i årtier ikke har været særlig cool med børnepasning, hjemmebag, påskepynt og ammestuesnak er surdej, mødre med tid og børn med rum til at kede sig derhjemme pludselig blevet meningsfuldt. Alt mens flere veluddannede kvinder uden tøven offentligt tør sætte spørgsmålstegn ved tidens gængse model for familie og arbejdslivs-prioriteringer. – 8 timer i institution, det må kunne gøres bedre?

Jeg er lige inviteret til speltboller hos Husmødrenes samlede front, der i anledning af kvindernes internationale kampdag på fredag gerne vil vise feministerne, at der er flere måder at være kvinde på –  vise politikerne, at de hverken er undertrykte eller børnemishandlere –  vise Danmark, at der er forskellige måder at være mødre på. Husmødrenes samlede front insisterer på retten til at være kvinder, der selv vil passe deres børn!

En interessant invitation at få på en aften, hvor jeg netop er hjemvendt fra en foredrags-diskussion, hvor diskussionen blandt en gruppe midaldrende kvinder gik på, hvorfor stadig flere yngre kvinder blogger om  husmodergerningen, hjemmebag, mad, børn indretning og hverdagsliv? Har de da ikke andet at tage sig til? Hvad er det der sker? Er det ren selviscenesættelse eller mere end det?

Noget der tyder på, at de hjemlig sysler, specielt de sjovere af dem, ikke længere bare er noget der skal overstås, men er blevet vigtig ingredienser i drømmen om det gode liv, selviscenesættelsen , fællesskabet kvinder imellem og meningen i det hele taget.

Og nej, det er langt fra alle moderne kvinder og mødre som har lyst til kun at være mor, bage boller, sy sengetøj, hækle slumretæpper og holde ammestuesnak. Men adskillige fænomener i tiden peger på, at en voksende gruppe kvinder i den grad ville tilvælge moderskab, hjemmebag, hus og have, hvis penge var ligegyldigem og anerkendelse og tilhørsforholdet fulgte med. Er kvinderne på vej tilbage til kødgryderne, opofrelse og afhængighed? Eller er der blot tale om et vigtigt evolutionært skridt i en udvikling til glæde for fremtidens børn, familier og i sidste ende kvinderne selv?

Ring og høre mere, hvis I vil kende svaret.