Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Netop hjemvendt efter en spændende tur til Kina, – Beijing og Shanghai. Anledningen var et besøg på FHC-China, en af Kinas største fødevaremesser.

Uha der er mange mennesker i Kina, virkelig mange. Interessante ting at spise, biller, testikler, slanger og mærkelig frugter. Masser af larmede legetøj som flyver rundt i luften med blinkende neonlys i takten til Gangnam style. Og ja så er der møj-beskidt. Såvel i Beijing som i Shanghai hang smoggen tyk over byen og fik øjnene til at løbe i vand og halsen til at kradse. Det kan undre, at der stadig findes folk herhjemme i smørhullet, som ikke synes det har værdi i sig selv. Altså frisk luft og rent vand. I Kina er det en vare som i fremtidens vil sælges dyrt.

Skærmbillede 2013-12-03 kl. 14.44.28Skærmbillede 2013-12-06 kl. 11.46.32Skærmbillede 2013-12-03 kl. 14.36.22

Skærmbillede 2013-12-03 kl. 14.38.03Skærmbillede 2013-12-03 kl. 14.34.22Skærmbillede 2013-12-03 kl. 14.34.43

FHC-messen er ikke Kinas største fødevaremesse og sammenlignet med Anuga kan den syntes noget petit og mindre prætentiøs. Godt 30.000 mennesker besøgte messen, som havde 1500 stande fra 70 forskellige lande. Til gengæld er den let at overskue. Og Shanghai til trods, var der masser af vesterlændinge, men tidstypiske løfter, værdibårne pay-offs og lagrene fyldt med fremtidige kalorier.

Et voksende kinesisk marked

Alle drømmer om det store kinesiske marked. Salget af fødevare i Kina vokser pt. med tocifrede procentsatser samtidig med, at kineserne oplever lønstigninger på omkring 14 procent. Verdens største marked på 1,3 milliarder mennesker er interessant. Mange af de store europæiske og amerikanske brands var naturligvis til stede. Alle vil gerne på menuen hos kineserne, eller bare nogle af dem.

Messens overskrifter

Kina kan synes langt væk, når vi herhjemme sætter børnene til at grave eller man rejser rundt i Kina, hvor verden og mulighederne alt andet lige ser noget anderledes ud.  Men på FHC China mødte jeg det moderne Kina, hvor folk (indkøbere) også har moderne krav til fremtidens fødevarer. Budskaberne var ikke meget anderledes end budskaberne på årets Anuga. Men når det er sagt, var der alligevel to ting som stak markant anderledes ud. Nemlig budskaber om frisk luft og rent vand og dernæst fødevaresikkerhed.

Der var stort fokus på begreber som Safe og Trust, hvilket gerne skulle være Guarenteed by low. De mange overskrifter indikere endvidere tydligt idealer med fokus på en renere verden, etisk landbrugsdrift og dyrevelfærd i fremtiden. Budskaber som; Natural, 100% natural, 100% sustainable grown, Clean, Clean Air, Clean Water, Free range og Grass feed gik igen i det flotte salgsmateriale. Specielt New Zealand og Australien gør meget ude af deres fortrin her. Som forbruger kan man ikke andet glæde sig til fremtiden. Altså såfremt alle disse løfter vidner om reelle værdier og strategier for fremtidens fødevareproduktion.

Dernæst var der også masser af løfter om fødevarer Free off, hvad end det drejer sig om gluten, sukker, hvede, laktose eller hormoner.

Mælk

Der var mange stande der gerne ville sælge mælk, oftest UTH-behandlet og indimellem økologisk. Der var en del bud på sikker modermælkserstatning økologisk eller ikke økologisk. Der var en del bud på beriget mælk (functional Foods). Den danske aversion  mod berigede fødevarer går ikke igen i Kina, hvor der også i supermarkerne var en del berigede fødevarer at finde. Det er muligt, at vi danske forbrugere er en smule forskrækkende overfor funktionelle fødevarer, specielt hvis det er kødet eller mælken det drejer sig om. Men Functional foods rykker pt. på verdensplan. Ikke som noget vildt avanceret franken-food, men blot som fx læskedrik med lidt ekstra vitamin.

Koreanske piger i folkedragter bød i den sammenhæng på vitaminberiget vand, hvor vitaminerne og drikkens kulør var gemt i en kapsel i låget, som først udløstes når kapslen blev drejet. Nyt og spændende. Der var for øvrigt flere interessant ting at se i de koreanske stande.  Bl.a. farverige og fantasifulde læskedrikke målrettet børn, tang-chips som smagte rigtig godt og anderledes og Ginseng æg.

Og apropos læskedrikke, var der også mange der gerne ville sælge rent vand til kineserne med eller uden kulsyrer. I cool eller mindre cool emballage. I en stand, stod danske Egekilde på hylderne, dog uden at nogen vidste nærmere besked om netop denne vare.

Kaffe

Kina er som bekendt et te-drikkende land, men kaffe trænger sig på, hvilket tydeligt ses i bybilledet, hvor Starbuck og andre kaffekæder er rigt repræsenteret. Det kinesiske kaffemarked vækster pt. med omkring 30% (Sprcoffee.com/Market). Derfor var der mange som gerne ville sælge, kaffe, kaffe-kultur og ikke mindst professionelle maskiner at brygge kaffen på.

Made in Denmark

Også Danmark var repræsenteret på messen, på vanlig messevis ikke larmende, stort eller specielt opsigtsvækkende. Vi er jo kun et lille ydmygt land.  Der var to danske stande. Ess Food og Tican havde en fin stand sammen. Der var flotte billeder med søde lyserøde velfærds-pattegrise med plads til at boltre sig i halmen, samt storskærme med billeder af den danske fødevarekontrol og mænd i kitler. Alt mens en blond kok serverede flæskesteg for  kinesere, som gerne ville smage. Det kinesiske forbrug af kød vokser eksplosivt. I 1976 spiste kineserne 7 millioner tons svinekød. I dag spiser de tilsammen 54 millioner tons svinekød. (USDA Foreign Agriculture Service)

Derudover var der også en fælles stand, hvor bl.a. Rose Poultry ,Tulip, Aquapri, DLG og Smagsriget var repræsenteret. Sidstnævnte havde en håndfuld gode gedigne danske økologisk produkter med fra en række forskellige små-leverandører. Mest bemærkelsesværdigt i den sammenhæng var deres brochure og pay off, hvor Danmark nu var blevet til ”The Organic Country”.  (Flotte ord må man sige, specielt set i lyset af, at det vel stadig blot er 8% af det samlede forbrug i Danmark som er økologisk, mens blot 7% af landbrugsarealet dyrkes økologisk). Det skal retfærdigvis siges, at de var ikke de eneste, der gerne ville fremstå i takt med tidens grønne værdier. I Caarfour mødte jeg dagens efter en hel palle Arla Mælk, fra The world famous organic producers. Glædeligt, at møde ”derhjemme” så smuk præsenteret ude i verden. Det bliver interessant at se, hvilke muligheder der gemmer sig for fremtiden i lyset af det store fokus på en renere verden og bæredygtigt fødevareproduktion. Er der mon nogen af de store der tør sætte alt ind?

Overskrifter der specielt i kinesisk sammenhæng synes ret presserende og relevante.

Dette var en kort præsentation af  FHC-messen i Shanghai. Vil I vide mere er I velkommen til at kontakte undertegnede.