Hvem har ansvaret for en bedre fremtid?!

FREMTIDSFORKEREN.DK drives af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal

Du kan tage kontakt via kontaktformularen, eller på telefon +45 3065 1110

Citat: Direktør og Godsejer Svend Brodersen 2012.

Just hjemkommet efter et døgn i fødevarernes tegn på Gram slot. En fantastisk oplevelse! En case der taler for sig selv. Oplevelsesøkonomi når den er bedst. Kvalitets-fødevarer som sælges direkte til medejeren REMA 1000. Et stort økologisk landbrug. Et flot gennem restaureret gods. Eget snedkeri. Årligt havemarked. Jagt-udstillinger. Sønderjysk-kaffebord, 30 fuldtidsansatte. Konferencecenter på vej. Mel , mælk, spegepølser osv. osv. Og ikke mindst, var det en fornøjelse at stifte bekendtskab med manden bag hele herligheden. Landmand og cand. oecon Svend Brodersen der sammen med hustruen Sanne ønskede et liv med mere plads til familien.

I 2007 blev drømmen så til virkelighed og ægteparret købte Gram slot, med hjælp fra en investor. På fem år har de skabt et forbillede for fremtidens landbrug – fremtidens fødevarevirksomhed. Skabt et godt eksempel på, at alt kan lade sig gøre. Eller næsten alt, hvis bare man vil det nok. De aflæste tidsånden, flyttede sig og reagerede på en verden I forandring. Så de nye forbrugerbehov, handlede og skabte en succes. Skabte et alternative til den benhårde konkurrence og det konstante fokus på pris, og KUN pris. Skabte et landbrug med fokus på fødevarer, respekt for naturen, biodiversitet og tanke for forbrugernes relation til de fødevarer, som dagligt er en vigtig del af livet for os alle. Spændende at se, hvor virksomheden er om 10 år?

For Svend Brodersen er en modig landmand der mener, at Danmark allerede i morgen bør omlægge hele dansk landbrug til økologi, og blive verdens første øko-land. Og spørger man Svend Brodersen om, hvor lang tid han mener, at en sådan omlægning bør tage? Er svaret. “Det er jo lidt ligesom med tandlægen, man kan lige så godt få det overstået og komme I gang. Hvis ikke vi (Danmark) gør det, er der bare nogle andre der gør det” slutter han.

Vi kender alle til de høje idealer, fine visioner og frelste meninger, men ofte forbliver det ved snakken. Ofte er der en lang række gode argumenter for, hvorfor det alligevel IKKE kan lade sig gøre. Men på Gram slot er visionerne og idealerne blevet til virkelighed. They walked the talk! Inspirerende.

Kun tiden kan vise om Danmark tør og vil vælge øko-vejen fra den ene dag til den anden. Men dagens nye tal om stigningen i den økologiske eksport kan sikkert give flere, blod på tanden. Det kunne også være, at en stor fødevarevirksomhed  tog skridtet og gik 100% økologisk, i håb om en unik position på et globalt fødevaremarked hvor konkurrencen kun skærpes de næste ti år? Hvem ved? Og mon ikke også flere detailkæder, kan se mulighederne i et tæt samarbejde med primærproducenterne?